Benieuwd welke vlinders er allemaal in jouw tuin te vinden zijn? En wil je weten hoe ze leven, wat hen speciaal maakt en van welke planten ze houden? Deze apps maken het je extra gemakkelijk en maken van jou in geen tijd een échte vlinderexpert!

vlinder
Kleine vos

Maar voor je aan de slag gaat, eerst enkele tips. Om vlinders te herkennen via onderstaande apps, heb je een foto nodig. Die hoeft geen fotowedstrijden te winnen, maar de beste resultaten krijg je met een vlinder die – de vleugels netjes gespreid – je foto vult. Dat klinkt makkelijker dan het is. Je trekt er best ’s morgens vroeg, wanneer de vlinders nog niet al te mobiel zijn. Ze zitten dan vaak te zonnen om hun vliegspieren op te warmen.

Leps

Deze app claimt een echte veldgids te vervangen, zoals Wikipedia tegenwoordig de encyclopedie uit alle huiskamers verdreven heeft. ‘Leps’ staat voor Lepidoptera, de wetenschappelijke verzamelnaam voor vlinders. In de app kan je eenvoudig foto’s uploaden die je in het veld maakt. Je foto wordt vergeleken met honderden foto’s van andere gebruikers en via patroonherkenning gedetermineerd.

  • PLUS: De artificiële intelligentie achter deze app leert bij met elke foto, dus hij wordt steeds beter en vollediger.
  • MIN: Het is een internationale app die alleen de Engelse en wetenschappelijke naam oplevert. Voor de Nederlandse naam van je vlinder moet je dus nog even googelen.

ObsIdentify

smartphone determinerenHet merendeel van de Belgische en Nederlandse (nacht)vlindersoorten zijn verzameld in deze app. Je neemt of uploadt een foto en drukt op ID om de soortnaam te bepalen. Als het resultaat onzeker is, vraagt de app om een extra foto. Zo ben je er zeker van dat het uiteindelijke resultaat correct is.

  • PLUS: De app is in het Nederlands en geeft bij elke identificatie de mogelijkheid om meer info te krijgen over de vlinder. Je kan je waarneming automatisch doorgeven aan waarnemingen.be, dan is het wel noodzakelijk om locatiegegevens bij je foto op te slaan.
  • MIN: Niet elke soort wordt in de app zelf beschreven. Je kan wel steeds doorklikken naar een andere website voor meer info. Enkel voor Android.

iNaturalist

Ook deze app is in het Nederlands. Terwijl de vorige apps een aparte versie voor vlinders hebben, verzamelt iNaturalist allerlei soorten in één app.

  • PLUS: Je kan ervoor kiezen om ‘missies‘ aan te gaan, de app suggereert dan naar welke soorten uit jouw buurt je op zoek kan gaan. Je kan ook op vakantie verder gaan met waarnemen.
  • MIN: Bij het overzicht van jouw vondsten, staan de soorten terug in het Engels aangeduid.

Wil je één van de apps zelf uitproberen? Je kan telkens doorklikken op de titels in dit artikel.