Territorium

In het tweede levensjaar is de wolf een jongvolwassene en verlaat hij of zij doorgaans de roedel. Hij zwerft rond en zoekt naar zijn eigen territorium en partner. De eenzame en zwervende wolf kan grote afstanden afleggen en zo overal in Europa plots verschijnen. Obstakels vormen geen probleem voor de wolf, want hij is een bijzonder goed loper en zwemmer.

Limburg

De wolvin kiest eerst een territorium en settelt zich. Tegen alle verwachtingen in koos wolvin Naya voor Limburg. Experts voorspelden dat ze eerder in de Ardennen zou verschijnen, omdat het leefgebied daar, met zijn uitgestrekte wouden en minder dichte bevolking beter geschikt is. Het feit dat Naya toch voor Vlaanderen koos bewijst dat wolven zich meer en meer aanpassen aan de mens en dichtbevolkte gebieden.

Partners

De tweede Vlaamse wolf, Roger, die niet veel later in België verscheen overleefde het niet lang. Enkele maanden later dook een derde wolf, August, op in Vlaanderen en die liet zich betrappen door een cameraval samen met Naya. August heeft zelf geen zenderhalsband, waardoor we veel minder over hem weten dan over Naya.

Ondertussen registreerde een cameraval in de hoge venen twee maal een wolf, op 28 juni en 9 augustus 2018.

Het lijkt er dus op dat we momenteel drie wolven hebben in België, twee in Vlaanderen en minstens één in Wallonië, niet slecht!