Ga naar main content
torenvalk-superpower.jpg

Superpower sunday: Torenvalk ziet muizenurine vanuit de lucht

De torenvalk heeft een heel aparte jachttechniek. Als een vrome vogel hangt hij muisstil (pun intended) te bidden in de lucht om dan als een speer op zijn prooi neer te duiken. Maar hoe vindt hij muizen die zich als een speld in een hooiberg in open veld verstoppen?

Daarvoor kan de torenvalk beroep doen op enkele bijzondere eigenschappen. Zo bezit hij een extreem scherp gezichtsvermogen waarmee hij kevers kan spotten vanaf 50 meter afstand. 

Allemaal goed en wel, maar hij is vooral verlekkerd op muizen. Die weet hij perfect zitten, omdat muizen zich verraden met hun urine. Ze laten regelmatig een druppeltje achter als communicatiemiddel: om hun territorium bekend te maken, om te onthouden waar ze voedsel kunnen vinden of om zich aan een potentiële partner voor te stellen. En net zoals wij urine kunnen opsporen in ‘gele sneeuw’, ziet de torenvalk muizenplasjes verschijnen in ultraviolet (een kleur die wij niet kunnen zien). 

Tenslotte weet de torenvalk perfect waar en wanneer hij best kan toeslaan. ‘s Winters komen muizen vaak pas om de paar uren bovengronds om voedsel te zoeken en rara wie nét op dat moment zijn vleugels uitslaat …  

Meer over


Gerelateerde artikels