Ga naar main content
header.JPG

Broek De Naeyer, waterparadijs in Klein Willebroek

Na het versoepelen van de lockdown zijn wandelingen met het gezin de perfecte ontspanning voor jong en oud. Tijd om de Belgische natuur weer in te duiken! Ook een ideale manier om op veilige afstand bij te babbelen met je uitverkoren ‘bubbelgenoten’. In ieder geval een overdosis vitamine D tijdens deze zonovergoten lente.

Unieke fauna

Broek De Naeyer in Klein-Willebroek is een uniek natuurgebied omgeven door water van de Rupel en een oude kanaalarm van het Zeekanaal Antwerpen-Brussel. Bij het ontluiken van deze lente rijgen we met wandelgoesting de unieke wandelingen aan elkaar. Toegegeven, in de lente is het overal wel mooi wandelen, maar de unieke flora én vooral fauna van Klein Willebroek is een omweg meer dan waard.

watervogels.JPG

Na ongeveer een kilometer laten we ons verrassen door een groepje reeën aan het einde van een grasweg, we vinden een kikker in een hol en houden geregeld halt bij het water om de watervogels in actie te zien. Ook de kleinste diertjes krijgen op deze wandeling voldoende aandacht. En via tjilp ontdekken we dat we naar een nachtegaal staan te luisteren.

slak.JPG

Spelen zonder speeltuin

De meisjes leven zich uit in een grasland vol blaasbloemen, spelen op de boomstam 'speeltuin' - die gelukkig wel open was -  én eten een koekje in één van de vogelkijkhutten. Zo kunnen we even in 'stilte' genieten van de 'watervogel-tv'. Om de sfeer erin te houden bedenken we enkele opdrachtjes: maak een bloemenkroon, vind 3 kleine diertjes, red een kikker en balanceer over een omgevallen boomstam. 

bloemenkrans-b.JPG

Voor de kleintjes volg je de gele route 'Otters en bevers op het spoor' (3km). Zo kom je onderweg een aantal doe-opdrachten en bever-oversteekpaadjes tegen, waardoor je veel ontdekt over de otter en de bever.

op-boomstam.JPG

Het loont echter wel de moeite om vanaf knooppunt 197 de rode wandeling te volgen in wijzerzin om op het einde af te sluiten met een stukje otters en bevers. Passeer zeker even langs de kijkhut op het einde voor een uitzonderlijk zicht op de aalscholversnesten. 

Een deugddoende gezinswandeling. Misschien is een wekelijkse wandeling in de Belgische natuur wel jullie regenboog-pact met de kinderen? Maak er een fijne gewoonte van en geef je kinderen de wandelgoesting die hun kindertijd verdient. 

hek.JPG

Praktisch

Afstand: 3km (beverwandeling) en 4km

Toegankelijkheid: Stevig schoeisel en laarzen in natte periodes, deels onverhard

Parkeren: Heindonkstraat 13, 2830 Willebroek

Redenen om erheen te gaan: Watervogels, beverpad, weelderige natuur

Routes: Download hier de plattegrond met wandelroutes

Voor meer praktische tips om eropuit te trekken met je kinderen neem hier even een kijkje.

Tekst en foto’s: Sarah Van Praag en Pieter Vlaeminck

Meer over


Gerelateerde artikels