Ga naar main content
shutterstock-1611412567.jpg

10 dingen die je moet weten over de wilde hamster

Genoeg gehamsterd! Hoog tijd om het eens te hebben over het diertje achter dat beladen werkwoord. Want jawel, ook in België leven nog hamsters in de wilde natuur. Ze zijn een van de zeldzaamste zoogdieren in ons land!

1. Groter dan je denkt

Onze Europese hamster is 20 tot 35 cm lang en weegt tot een halve kg, vergelijkbaar met een uit de kluiten gewassen cavia. Dat is veel groter dan de doorsnee kooihamster! Hamsters die als huisdier worden gehouden, behoren dan ook toe aan een andere soort, zoals de goudhamster of de dwerghamster. 

2. What’s in a name?

De wilde hamster heeft veel bijnamen. De bekendste is misschien wel de ‘korenwolf’, omdat het diertje zijn holen liefst maakt in op graanakkers. ‘Aardwolf’ wijst dan weer op zijn ondergrondse leefwijze en waar de naam ‘zwartbuikhamster’ vandaan komt hoeven we je niet uit te leggen …

Wilde hamster met zwarte buik

3. Een knaagdier dat alles eet

Hamsters zijn knaagdieren met een voorkeur voor plantaardig voedsel. Toch zijn het ware opportunisten die werkelijk alles naar binnen durven spelen. Insecten, slakken, zelfs muizen en amfibieën! 

4. Eenzaam in een grote burcht

Hamsters leven het grootste deel van het jaar alleen in hun grote, ondergrondse burcht. Enkel tijdens de voortplantingsperiode zoeken ze elkaar op. De burcht kan gigantische proporties aannemen voor zo’n klein dier. Gangenstelsels tot 10 m lang zijn geen uitzondering. De mannetjes houden er in hun grootheidswaanzin zelfs vaak meerdere burchten op na! Alleen ‘s nachts verlaten hamsters hun burcht en in de winter verblijven ze zelfs permanent ondergronds.

5. Functionele kamers

In dat gangenstelsel bouwt de wilde hamster verschillende kamers. Zo zijn er voorraadkamers, nestkamers en een toiletkamer (latrine). Er zijn meerdere uitgangen naar buiten: de meesten loodrecht, maar ook altijd één schuine (dat is de eerste gang die de hamster aanlegt).

6. Wangzakken

Wanneer de wilde hamster op zoek gaat naar voedsel, slaat hij dat op in zijn wangzakken. Zo vervoert hij het naar z’n veilige burcht. Pas daar wordt de buit opgegeten of opgeslagen.

Hamster met gevulde wangzakken

7. Winterslaap

‘s Winters trekt de Europese hamster zich terug in zijn burcht om een winterslaap te houden. De burchtingangen worden zorgvuldig dichtgemaakt, zodat hij ongestoord kan rusten. Af en toe wordt de hamster wakker om energie op te doen in de voorraadkamers. Hij maakt ook van de gelegenheid gebruik om naar het toilet te gaan.

8. Waarom spreken we over ‘hamsteren’?

De voorraadkamer van een hamster kan erg grote proporties aannemen. Bij het begin van de winter liggen daar meerdere kilo’s voedsel in opgeslagen - uitzonderlijk tot 65 kg!

9. Polygaam

De mannetjes ontwaken eerder uit hun winterslaap dan de vrouwtjes. Vanaf april kan hij op zoek gaan naar een bereidwillig vrouwtje, dat hem meteen na de daad weer kordaat wegstuurt. Meestal worden zo meerdere vrouwtjes per mannetje bezocht.

10. Bijna uitgestorven

De Europese hamster is ernstig bedreigd in ons land. Er leven nog enkele, geïsoleerde populaties in Limburg, Vlaams-Brabant en Wallonië. Omdat de populatie zo klein is en de genenpoel achteruitgaat, worden hamsters uit kweekprogramma’s opnieuw losgelaten in het wild.

Meer over


Gerelateerde artikels