Ga naar main content
pc-fostplus04-fruitafval-timelapse-header.png

'Dat vergaat wel': wat gebeurt er met fruitafval in de natuur?

We doen het allemaal wel eens: de schil van ons gezond tussendoortje in de berm gooien. Fruit is puur natuur, toch? Organisch afval laat echter zijn sporen na. Wij deden de test en bekeken hoe snel een klokhuis van een appel, een trosje druiven en de schil van een banaan, een sinaasappel en een kiwi blijven liggen vooraleer ze volledig door de bodem verteerd worden. Het resultaat na één maand is ... verrassend.

Zoals je ziet, krimpt het klokhuis van de appel het snelst. Appels zijn inheemse vruchten, dus daar weten ons klimaat en onze bodem wel raad mee. De rest van het fruit(afval) doet er beduidend langer over om te composteren ... Bananen- en sinaasappelschillen kunnen zelfs tot wel twee jaar blijven liggen. En dat is niet alleen ontsierend voor onze natuur, maar bovendien trekt de aanblik van zo'n vervuilde berm alleen maar extra zwerfvuil aan. Gooi dus ook je klokhuizen niet zomaar in de natuur, ook al vergaan ze het snelst van alle fruitafval.

Ga je wandelen met een gezonde snack in je rugzak? Neem dan altijd een herbruikbaar, afsluitbaar doosje mee voor je fruitafval en gooi de inhoud thuis in de gft-bak of -zak. Opgeruimd staat netjes!

Meer over


Gerelateerde artikels