Ga naar main content
bloemrijke-berm-in-maaseik.jpg

Bloemen in onze bermen: ‘onkruid’ kleurt de straatkant

De bermen zijn opvallend kleurrijk op dit moment van het jaar. De regelmatige regenbuien van de afgelopen weken hebben het onkruid duidelijk deugd gedaan, al kan je het ook gewoon ‘wilde bloemen’ noemen.

Wist je dat de totale oppervlakte van alle Vlaamse bermen samen bijna even groot is als alle natuurgebieden samen? Reden te meer dus om ze te koesteren, want ze zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit. Niet alleen groeien er planten die levensnoodzakelijk zijn voor bepaalde insecten (die op hun beurt andere dieren aantrekken), bermen vormen ook verbindende stukjes groen tussen grotere lappen natuur. De snelwegen van onze natuur!

Boeketje van veldbloemen

Al die bloemenpracht is natuurlijk erg uitnodigend om een veldboeketje van te plukken. Net omdat bermen zo’n belangrijke functie vervullen, is het raadzaam om alleen te plukken wat in overvloed aanwezig is - en enkel wat je écht nodig hebt

Valt je oog op een prachtige maar eenzame bloem? Gun dat pareltje dan zijn verdere leven en kom volgend jaar nog eens terug. Misschien staan er dan al veel meer bloemen van die soort, omdat jij hen die kans gegeven hebt. 

In plaats van te beginnen oogsten, kan je ook gewoon genieten van wat je onderweg tegenkomt. Hier zijn alvast 10 eyecatchers die je op dit moment ziet bloeien! 

Echte kamille

Een bloem zoals een bloem hoort te zijn: een geel hart met witte blaadjes. De echte kamille lijkt op het eerste gezicht op de gewone margriet, maar let eens op de flinterdunne blaadjes. De gele bloemhoofdjes ruiken heerlijk en worden dan ook gebruikt om thee van te maken. Echte kamille komt vooral voor als pionier in pas aangelegde bermen.

Wilde kamille - Duizendblad
Wilde kamille - Duizendblad

Duizendblad

Nog zo’n plant met heel dunne blaadjes, maar dit keer ook ontelbaar veel kleine, maar fijne bloemetjes. Duizendblad heeft een voorkeur voor zanderige gronden, maar is verder weinig kieskeurig. Het is een belangrijke waardplant die nodig is voor het voortbestaan van icarusblauwtje en de bosparelmoervlinder.

Boerenwormkruid

Met zijn overvloed aan opvallende gele knopjes, lijkt boerenwormkruid wel een bloem zonder blaadjes. Kleine insecten zijn dol op de bloemhoofdjes van deze sterke plant. Hij overleeft ook bij grote schommelingen in het vochtgehalte en verkiest matig tot voedselrijke bodems.

Boerenwormkruid - Zwarte mosterd
Boerenwormkruid - Zwarte mosterd

Zwarte mosterd

De zwarte kleur in de naam van deze plant verwijst naar het mosterdzaad dat eruit gewonnen wordt. Maar behalve een culinaire, heeft deze plant ook een ecologische missie. Hij is waardplant voor het oranjetipje en het groot koolwitje. Hij houdt van een stikstofrijke bodem die niet te droog is.

Knoopkruid

Veel bermen worden opgefleurd door de paarse, veelbladige bloemen van het knoopkruid. Door de hoge nectarproductie trekken ze veel bijen en hommels aan, maar ook vlinders zoals de kommavlinder en het bruin zandoogje. De plant gedijt best op vrij vochtige plekken.

Knoopkruid - IJzerhard
Knoopkruid - IJzerhard

IJzerhard

Ook op ijzerhard komen veel insecten af. De talrijke bloemen zijn gegroepeerd in bolvormige trossen. De plant houdt van een compacte, kalkrijke bodem. 

Korenbloem

Vroeger kwam deze prachtige hemelsblauwe bloem vooral voor op graanakkers, maar tegenwoordig zitten ze niet meer bij het gebruikte zaad. Door grondverzet waarin wél nog zaad aanwezig was, duikt ze nu ook in bermen op. Vaak wordt ze ook ingezaaid om bermen op te fleuren. De bloemen maken veel nectar aan, waardoor ze druk bezocht worden door bijen en hommels. 

Korenbloem - Slangenkruid
Korenbloem - Slangenkruid

Slangenkruid

De bloemen van deze kalkminnende plant worden druk bezocht door nectarzoekende insecten. De wortels zouden tegen slangengif werken, maar wij vinden het gewoonweg een érg mooie bloem! Slangenkruid kan ook roze of paars kleuren. 

Dagkoekoeksbloem

Deze roze bloem is typisch voor leemgronden en vind je wel eens in bermen, maar nog meer aan bosranden. De frêle bloemen zijn een echte eyecatcher en zouden ook niet misstaan in een wilde tuin. 

Dagkoekoeksbloem - Muskuskaasjeskruid
Dagkoekoeksbloem - Muskuskaasjeskruid

Muskuskaasjeskruid

Hoewel deze grote maar lieflijke bloemen vooral door de mens (verwilderde sierplanten en inzaaien bermen) in onze natuur terechtgekomen zijn, vinden we hen toch het vermelden waard. Het is een waardplant voor de distelvlinder en wordt gefrequenteerd door bijen. 

Meer over


Gerelateerde artikels