Ga naar main content
9200000107459646.jpg

6 keer de natuur in met Suske en Wiske

Dit jaar vieren Suske en Wiske hun 75ste verjaardag. In hun albums zoeken ze regelmatig de wilde, Belgische natuur op. Wij zetten zes van hun avonturen in de kijker die je als natuurliefhebber beslist gelezen moet hebben! 

Nacht van de narwal

Dit recente avontuur van het heldenduo brengt ons naar de Rupelmonding en de zeesluis van Wintam (bij Bornem). Suske vindt er de tand van een narwal - een zeezoogdier met een lange slagtand. Dat dier (verwant aan de witte dolfijn) komt normaal alleen voor in het noordpoolgebied, boven de 70ste breedtegraad. Toch spoelde er op die plek in 2016 voor het eerst eentje in België aan. De slagtand van het jonge dier was maar liefst een halve meter lang! Geen wonder dat die bijzondere vondst als inspiratie diende voor de stripreeks. 

Het geheim van de Kalmthoutse Heide

Dat Suske en Wiske meermaals neerstrijken in Kalmthout, is wellicht geen toeval. Hun geestelijke vader Willy Vandersteen woonde en werkte er een groot deel van zijn leven. Het album ‘De Heikneuters’, dat later omgedoopt werd tot ‘Het geheim van de Kalmthoutse Heide’, getuigt van een groot respect voor het plaatselijke natuurgebied. Het bonte stripgezelschap gaat erin op zoek naar een kaboutervolk dat de Kalmthoutse Heide onderhoudt en roept lezers op om hen daarbij voortaan te helpen.

kopie-van-pastel-vintage-bike-facebook-cover-2.png

Er loopt trouwens een Suske en Wiske - wandelpad doorheen het dorp. Dat begeleidt je niet alleen door de prachtige heide, maar ook langs de oude villa van Vandersteen die nu het kindermuseum over de striphelden herbergt. Ook het album ‘Het rijmende paard’ en de speciale uitgave ‘De lallende libel’ houden halt in de Kalmthoutse Heide. Dat laatste verhaal (niet uitgegeven door Studio Vandersteen) werd gratis verdeeld bij gezinnen die in het grensgebied wonen, om aandacht te vragen voor de droogteproblemen van de heide.

De vergeten vallei

Tijdens een vakantie in de Ardennen beleven de vijf stripfiguren een kort avontuur dat helemaal bruist van de vakantiesfeer. Ze maken er kennis met alles waar een Ardennenganger naar op zoek is: grotten, een kampvuur, snelstromende rivieren, watervallen, … Een van de hoofdrollen in het album is weggelegd voor één van onze meest imposante dieren: het edelhert.

Sprookjesnacht aan zee

Ook in deze speciale uitgave zijn Suske, Wiske en co op verlof. Daar gaan ze naar aloude traditie de strijd aan met hun eeuwige antagonist Krimson. De vogels van het Zwin spelen een belangrijke rol en het verhaal speelt zich dan ook grotendeels in het natuurgebied af. Het was trouwens niet de eerste keer dat Suske en Wiske het Zwin bezochten, dat deden ze ook al in ‘De koperen knullen’.

kopie-van-pastel-vintage-bike-facebook-cover-3.png

Lambik Plastiek

De boodschap van dit verhaal is heel duidelijk. Het album is een regelrechte aanklacht tegen de plasticvervuiling die onze natuur teistert. De stripfiguren vinden een walvis die plastic afval gegeten heeft en besluiten een manier te zoeken om het probleem van de ‘plastic soep’ aan te pakken. Er zit bij de strip ook meer informatie over het wereldwijde probleem en initiatieven zoals de plasticvanger van Boyan Slat.

De beestige brug

Een laatste titel die hier zeker niet mag ontbreken, is een educatieve uitgave die tot stand kwam in samenwerking met het Regionaal Landschap de Voorkempen. Suske en Wiske ontdekken hoe het is om als dier te leven in een versnipperd natuurlandschap en maken kennis met manieren om het groen in ons land weer met elkaar te verbinden.

Meer over


Gerelateerde artikels